Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2023  
         
  Articol:   ANALIZĂ COMPARATIVĂ A CONDIȚIEI FIZICE A STUDENȚILOR ROMÂNI ȘI UCRAINENI DE LA FACULTĂȚI CU PROFIL DE EDUCAȚIE FIZICĂ. / COMPARATIVE ANALYSIS OF PHYSICAL FITNESS OF PHYSICAL EDUCATION MAJOR ROMANIAN AND UKRAINIAN STUDENTS.

Autori:  VIKTORIIA KYRYCHENKO, GRAŢIELA-FLAVIA DEAK, POP NICOLAE HORAȚIU, LEON GOMBOȘ, OLENA ANDRIEIEVA, INNA KHRYPKO.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(3).19

Received 2023 September 14; Revised 2023 September 28; Accepted 2023 October 2nd; Available online 2023 September 30; Available print 2023 November 30.
pp. 5-19

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Analiză comparativă a condiției fizice a studenților români și ucraineni de la facultăți cu profil de educație fizică. Introducere: Scopul acestui studiu a fost acela de a compara nivelul de condiție fizică a studenților de la două facultăți de educație fizică din România, respectiv din Ucraina. Materiale și metode: La acest studiu au participat 201 studenți. 161 dintre aceștia au fost înscriși la Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (107 bărbați și 54 femei), iar 40 de studenți au fost studenți ucraineni înscriși la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din Ucraina (23 bărbați și 17 femei). S-au efectuat măsurători antropometrice cu toți subiecții. Pentru evaluarea nivelului condiției fizice s-au folosit șapte teste. Rezultate: Nivelul de condiție fizică a bărbaților a fost semnificativ mai mare decât nivelul de condiție fizică a femeilor (p<0.05) și în cazul studenților români, și în cazul studenților ucraineni. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative statistic între valorile indicilor condiției fizice corespunzătoare grupurilor de studenți bărbați, respectiv femei, din cele două țări (p>0.05). S-au observat diferențe semnificative statistic (p<0.05) atunci când au fost comparate valorile indicilor condiției fizice corespunzătoare studenților români și ucraineni bărbați, respectiv studentelor din România și Ucraina, măsurate cu următoarele teste: 3 minute de urcare și coborâre, flexia longitudinală a trunchiului, lovește plăcile și săritura în lungime de pe loc. Excluzând rezultatele obținute la testul lovește plăcile, studenții români au obținut rezultate semnificativ statistic mai bune decât studenții ucraineni la toate testele efectuate. Concluzii: Conform rezultatelor obținute, studenții români la educație fizică au o mai bună condiție fizică decât studenții ucraineni din același domeniu. O direcție de cercetară utilă ar putea fi analiza comparativă a planurilor de învățământ de la facultățile de educație fizică din cele două țări.

Cuvinte cheie: studenți, dezvoltare fizică, condiție fizică, analiză comparativă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă